Halve Kunstknie

Wat is de ‘forgotten joint score’ bij halve kunstknieën?

De ‘forgotten joint score’ is een meetinstrument dat bij onderzoek gebruikt wordt om de mate van ‘eigen knie gevoel’ te bepalen dat na een knie prothese operatie bereikt wordt. Door een simpele vragenlijst met 12 vragen wordt bepaald in welke mate mensen hun kunstknie vergeten bij dagelijkse activiteiten zoals wandelen, tuinieren en opstaan.

Uit wetenschappelijk onderzoek was eerder al bekend dat mensen met een hemi knie prothese gemiddeld hogere ‘forgotten joint scores’ en betere knie functie bereiken dan patiënten met totale knie protheses.

Een recent gepubliceerde studie liet zien dat bij hemi knieprotheses na 1 jaar een hoge ‘forgotten joint score’ bereikt wordt, en dat die zelfs in het tweede en derde jaar na de operatie nog iets verder verbetert. Factoren van invloed op een betere uitkomst in dit onderzoek bleken lichaamsgewicht (lagere BMI), leeftijd (>60 jaar), en duur van klachten (>3 jaar).

Wilt u meer weten? Lees het hele wetenschappelijke artikel in de link. https://halvekunstknie.nl/wp-content/uploads/2020/06/OS-12-218.pdf

https://halvekunstknie.nl/wp-content/uploads/2020/06/16-Shadid_et_al.pdf

1 reactie

  1. Frans Koopman

    Op 11 september 2020 is bij mij een halve kunstknie geplaatst door Joris Jansen (orthopeed), wat een fantastische ervaring! Binnen 2 uur na de operatie kon ik al met een looprekje op beide benen staan en zelfstandig naar het toilet. Door de pijnbestrijding heb ik totaal geen pijn gehad en ook de dagen daarna niet. Al binnen 2 weken kon ik al fietsen en zonder krukken in huis rond wandelen en dat alles zonder pijn, wat een verademing! Eigenlijk had ik het al veel eerder moeten.
    Voor mij zijn Joris Jansen en zijn team de supertop op hun vakgebied.

Reacties zijn gesloten.