Halve Kunstknie

Bij orthopeed met meer halve kunstknie ervaring is er bewezen minder kans op falen met heroperatie van de hemi knieprothese

Het lijkt een open deur maar in een recent Nederlands onderzoek werd het bewezen: als een orthopedisch chirurg vaker dan 58x per jaar een halve kunstknie plaatst, dan wordt door meer ervaring de kans op complicaties en een heringreep kleiner.


In april 2020 publiceerde het wetenschappelijk tijdschrift Acta Orthopaedica het artikel Higher risk of revision for partial knee replacements in low absolute volume hospitals: data from 18,134 partial knee replacements in the Dutch Arthroplasty Register online.

Het onderzoek is uitgevoerd met Nederlandse data uit het landelijk orthopedisch implantaten register. De onderzoekers concludeerden dat het aantal geplaatste hemi knieprotheses binnen een ziekenhuis hoog moet zijn (in deze studie >58 halve kunstknieën per jaar) om het laagste risico op een heringreep te bereiken. Het totale ziekenhuisvolume had geen effect op de overleving van hemi knieprotheses.


Dit suggereert met name dat de operatie uitkomst van halve kunstknieën het beste is in ziekenhuizen waar het aantal geplaatste hemi knieprotheses jaarlijks hoog genoeg is. Een hoog absoluut volume is haalbaar, want meer dan 40% van de knieprothese patiënten is geschikt voor een halve kunstknie. Daarnaast is het belangrijk om binnen een ziekenhuis te verwijzen zodat het absolute volume per chirurg ook hoog is. Bekijk ook de NL samenvatting met infographic.